Jak připravit opravdovou svatbu si v sobotu 6.4. 2019 vyzkoušeli studenti oboru Hotelnictví a cestovní ruch. I když přípravy začaly již mnohem dříve. Svatební hostina patří totiž spolu se svatebním obřadem ke stěžejním okamžikům celého dne.
Svatební tabule a hostina má totiž mnoho pravidel, které se musí dodržet.
HOSTÉ SE HOSTÍ JIŽ OD SAMÉHO RÁNA
JAK ROZSADIT HOSTY PŘI SVATEBNÍ HOSTINĚ
Stoly jsou uspořádány podle počtu hostů a místních prostorových dispozic do formací nejčastěji ve tvaru písmen U, T, nebo I
KDO PRONÁŠÍ SVATEBNÍ PŘÍPITEK
První přípitek patří k vžitému rituálu, kdy personál vítá novomanžele. Při přípitku dochází k plánované kolizi, kdy se rozbije talíř a ženich za asistence nevěsty zametá střepy.
Podle tradice první přípitek pronáší na společný život novomanželů jeden ze svědků.
Následný přípitek je otce nevěsty.
ZPŮSOBY OBSLUHY PŘI SVATEBNÍ HOSTINĚ
Obsluhovat se začíná od samotné nevěsty a ženicha a pokračuje se k ostatním hostům dle pořadí u svatební tabule.
SVATEBNÍ RITUÁLY A ZVYKY PŘI SVATEBNÍ HOSTINĚ
Nevěsta s ženichem jí polévku z jednoho talíře a jednou lžicí.
Po společném obědě krájí nevěsta s ženichem svatební dort.
V rámci svatební hostiny nechybí zábava a tanec.
První sólo patří samozřejmě nevěstě a ženichovi.
Celá akce probíhala v Maltézském sále strakonického hradu a všichni byli s organizací a našimi studenty velmi spokojeni.